The body in transit: the production of one’s self despite the effects of violence

Authors

  • Iván Hernández Ramírez Universidad Autónoma de Tlaxcala
  • José Ramón Aguilar-Martínez Universidad Autónoma de Méjico
  • Lisbet Argüelles Martínez Universidad Autónoma de Tlaxcala

Keywords:

trans woman, corporality, gender violence, technologies of the self, feeding

Abstract

Trans implies a mismatching lies between self-identified gender and the gender assigned at birth. In response,gender transitioning occurs with occasional body modifications. Although the rights of non-heterosexual peopledepend on making choices about their body and health, these are not possible because heterosexuality isconsidered a universal normality. Thus, exposing people with non-normative identities to social vulnerabilityand health incidents. As a social commitment to development, this research set out the following objective: toreconstruct subjectivity in the production of the self, self-perception of body image and technologies of the selfabout the device of sexuality, female beauty standards versus eating habits in the historical process of bodyadaptation for identity assumption in a trans woman resident in the state of Tlaxcala, Mexico in the period2019-2022. With an interpretive paradigm approach using methods such as: genealogy and ethnography.Analyzing discourse from observation categories derived from queer theory. Preservation of autonomy,protection of identity and confidentiality by informed consent. Results: The production of the self is conditionedby violence and biotechnology investment. The lack of compatibility between the body and social imaginarygenerates physical dissatisfaction, another form of exposure to emotional violence. The technologies of theself are executed according to the availability, the corporal value is subject to the sum of these, highlightinghormone treatment and make-up the face. Restrictive feeding, not eating, eating less or fasting is related tothe caregiver’s rejection and rupture of the family bond.

Author Biographies

Iván Hernández Ramírez, Universidad Autónoma de Tlaxcala

Doctor enCiencias Sociales egresado de la UniversidadAutónoma de Tlaxcala; Maestro en Psicologíay Desarrollo Comunitario y Lic. en Nutriciónegresado, en estos dos últimos casos, de laUniversidad Veracruzana. Por otra parte, esmiembro de la C.A. Salud Pública y Nutrición.En la actualidad se desempeña comoProfesor de Tiempo Completo en Lic. enNutrición, de la Universidad Autónoma deTlaxcala.

José Ramón Aguilar-Martínez, Universidad Autónoma de Méjico

Lic. enNutrición por la Universidad Univer Milenium,Plantel Ciencias de la Salud y maestrante enNutrición Clínica en la Universidad Autónomadel Estado de Hidalgo. En la actualidad sedesempeña como profesor en elDepartamento de Salud Pública de laUniversidad Autónoma de México.

Lisbet Argüelles Martínez, Universidad Autónoma de Tlaxcala

Maestra enCiencias de la Salud por el Instituto Nacionalde Salud Pública y Lic. en Nutrición,Universidad Veracruzana, Campus Xalapa.En la actualidad, es doctorante en CienciasSociales, por la Universidad Autónoma deTlaxcala. Por otra parte, es miembro C.A.Salud Pública y Nutrición y también sedesempeña como profesora de tiempocompleto en la Lic. en Nutrición Universidadde la Universidad Autónoma de Tlaxcala

Published

2024-11-30

Issue

Section

ARTÍCULOS DE INVESTIGACIÓN O REVISIÓN TEÓRICA